سخنرانی جناب آقای نیکزاد، رئیس محترم اتحادیه محصولات کشاورزی استان آذربایجان غربی در جلسه میز ملی سیب مورخ 1401/05/27
به نام خدا
خدایی که داننده رازهاست
نخستین سرآغاز آغازهاست
با سلام؛ عرض ادب و احترام خدمت حضار محترم، علی الخصوص همکاران عزیزم که در سنگر تولید، صادرات، تامین و امنیت غذایی و ارزآوری و ایجاد کسب و کار در راستای پیشبرد و توسعه اقتصادی میهن عزیزمان تلاش میکنند.
همانطوریکه مستحضر هستید، مشکل تولید، فروش و صادرات سیب درختی در استان آذربایجان غربی ریشه دیرینه ۳۵ ساله دارد. سال گذشته با تلاش و همت صادرکنندگان استان، افزایش ۲۶۵ درصد صادرات محصولات کشاورزی داشته ایم.
همه ساله تولیدات سیب درختی چندین برابر مصارف داخلی میباشد. مازاد مصرف داخلی مستلزم صادرات بوده و آنهم نیاز به اهرم حمایتهای دولتی با برنامههای بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت را میطلبد.
در سال جاری کشاورزان استان به لطف ایزد منان و در سایه حمایتهای استاندار محترم و ریاست محترم سازمانها و مقامات استانی و کشوری از لحاظ کمی و کیفی نسبت به تولید محصول سیب درختی با کیفیت اقدام نموده اند.
لیکن متاسفانه نه تنها تمامی حمایتهای نقدی و غیرنقدی به نحوی از انحاء سلب شده بلکه با اختصاص تعهدات ارزی به صادرات از جمله صادرات سیب درختی موانع معضل گونه در این راستا برای صادرکنندگان گردیده است که بعلت عدم وجود زیرساخت در خصوص نقل و انتقال ارز از کشورهای هدف که باعث تعلیق کارتهای بازرگانی عدیده ای از این عزیزان گردیده است.
درخواستها:
1- اصلاح شاخصهای بسته بندی محصولات کشاورزی به غیر از ماشینهای یخچالی به جهت بهره مندی از مشوقهای صادراتی بدلیل کمبود ناوگان حمل و نقل یخچالی.
2- واردات محصولات گرمسیری، نهاده های دامی، بذر، کود شیمیائی، سموم، صنعت سورت و بسته بندی، ماشین آلات کشاورزی و لیفتراک های زیر 5 تن جهت استفاده در سورتینگ ها و سردخانه در مقابل صادرات سیب درختی
3- واگذاری و تهاتر اظهارنامه های صادراتی بصورت صلح به واردکنندگان بدون اعمال عوارض مالیاتی برای صادرکنندگان.
4- درخواست مساعدت ویژه از بانکهای عامل و اختصاص خط اعتباری بخصوص بانک کشاورزی بدلیل تخصصی بودن در امر کشاورزی بعنوان سرمایه در گردش برای صادرکنندگان. و آندسته از صادرکنندگان که در سالهای قبل از تسهیلات منابع صندوق توسعه ملی و تسهیلات داخلی بانک استفاده نموده اند و بدلیل تعلیق کارت های بازرگانی نتوانسته اند به موقع تسهیلات دریافتی خودشان را تسویه نمایند. تقاضای تمدید یک دوره مجدد برای این عزیزان داریم.
5- حمل یکسره محصولات کشاورزی علی الخصوص محصولات فسادپذیر به کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان و ازبکستان.
6- رایزنی با کشور هندوستان در خصوص پایین آوردن تعرفه ترجیحی سیب درختی.
7- حل مشکل حمل و نقل دریایی و کشتیرانی که بعلت کمبود کشتی و کانتینر، بعضی مواقع در سال گذشته 400 کانتینر همزمان وارد کشور هندوستان میشد که این موضوع باعث کاهش قیمت سیب درختی میشد.
8- افزایش و ارتقاء تعاملات سفیران رایزنان بازرگانی کشورمان با مقامات بخش دولتی و غیردولتی کشورهای هدف صادراتی.
9- تقویت تشکلهای بخش خصوصی بمنظور نقش آفرینی علمی و فنی بیشتر و تاثیرگذاری در تصمیمات ملی.
10- در راستای اجرای شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری بیان گردید، ارتقا و افزایش سهم دانش در تمامی حلقه های مرتبط با محصولات کشاورزی و حرکت به سمت و سوی دانش بنیان نمودن صنعت کشاورزی در اولویت تولید محصولات ارگانیک.
پیشنهادات:
1- تصویب و نامگذاری روز خاص بعنوان روز ملی سیب و انگور در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران.
2- از اینکه محصولات ما بصورت اعتباری و حق العمل کاری در کشورهای هدف به فروش میرسند و هیچگونه قراردادی بینشان وجود ندارد و ارز حاصل از آن بصورت ریال بعلت عدم وجود زیرساخت نقل و انتقال ارز که بصورت فیزیکی هم امکانپذیر نمیباشد، از کانالهای غیر رسمی به حساب صادرکنندگان واریز میگردد. ارز حاصل بصورت ریالی دریافت میگردد بعنوان رفع تعهد ارزی این عزیزان محسوب گردد.
3- همچنانکه مستحضرید مشکلات فروش و صادرات سیب درختی همه ساله دغدغه اصلی تمامی وزارتخانهها، دستگاهها، سازمانها، رسانه ها، کشاورزان، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، ائمه جمعه، امامان جماعت و سایرین در سطح استانی و ملی میگردد و همه این عزیزان درگیر و پیگیر این موضوع مهم میباشند و این مشکل سالهاست تبدیل به معضل و سوژه رسانهها شده است.
لذا این اتحادیه بعنوان متولی بخش خصوصی در حوزه فروش و صادرات محصولات کشاورزی استان بویژه سیب درختی در راستای حل ریشهای و بنیادی مشکل صدرالذکر پیشنهاد مینمائیم تعهدات ارزی در صورت صلاحدید کاملا از محصولات کشاورزی فسادپذیر حذف و در غیر اینصورت حداقل به ۵۰ درصد کاهش یابد. در نهایت باید راه را برای تولیدکنندگان، صادرکنندگان و متولیان امر روشن کنیم که یکی از علل پایین بودن نرخ بهرهوری جدی نگرفتن بخش خصوصی است.
در شرایط فعلی، بیش از هر زمان دیگری نیازمند هماهنگی بخش دولتی با بخش خصوصی هستیم تا بتوانیم سربلندی بیشتر را برای کشورمان در عرصه های جهانی به ارمغان بیاوریم.
در پناه حق سرزنده و شاد باشید